Roto Aluvision na veletrhu BAU 2023

Roto Aluvision na veletrhu BAU 2023

Leinfelden-Echterdingen – Fasády a stavební prvky z hliníku často navrhují ambiciózní architekti. Aby otvíravé prvky splňovaly jak požadavky na tepelnou izolaci tak i provozní bezpečnost a komfort, hledají specialisté na hliník ze společnosti Roto Frank Fenster- und Türtechnologie (Roto FTT) neustále nová inovativní řešení kování. Na veletrhu BAU představil výrobce nové produkty a koncepty, které zajišťují těsnost a ovladatelnost oken i v případě, že se rozměry nebo požadavky odchylují od normy.

Demontáž křídla v omezených prostorách

Například pro specialistu na fasády, společnost Dobler, vyvinula společnost Roto Aluvision 2022 společně s týmem konzultantů Roto Object Business zvláštní otvíravou závěsovou stranu. Je navržena tak, že po uvolnění bezpečnostních šroubů na spodním rohovém ložisku a otvíravém závěsu lze jejich čepy vytáhnout nahoru nebo dolů. Tímto způsobem lze bezpečně vysadit těžké křídlo, i když je obtížně přístupné a nelze jej zcela otevřít. Tato konfigurace kování byla vyvinuta pro projekt "FOUR Frankfurt", novou čtvrť v centru metropole Mohan. Na některých zde instalovaných fasádních oknech lze křídla kvůli stavebním podmínkám otevřít pouze do úhlu 40°. V případě potřeby je však musí být možné zcela demontovat.

„Na jedinečné fasády výškových budov bylo použito více než 70 různých hliníkových profilů. Mnoho z nich navrhla společnost Schüco speciálně pro tento projekt," vysvětluje Matthias Nagat, vedoucí prodeje a produktového managementu společnosti Roto Aluvision. "Jsme hrdí na to, že jsme i zde přispěli k tomu, aby se inovativní architektura, bezpečnost, kvalita a funkčnost dobře doplňovaly.

Odblokovat, otevřít, aretovat  - intuitivně pomocí kliky

Poptávka po oknech pro veřejné budovy s otvíravými křídly, jejichž šířka otvírání může být pro určité skupiny uživatelů individuálně omezena, celosvětově roste. Na veletrhu BAU byl předveden omezovač otevření s koncovou polohou a ovládáním klikou, zkráceně „ELA". Je mimořádně snadno ovladatelný a plně skrytý. Omezovač otevření „ELA" zajišťuje, že se křídlo zastaví na volně definované velikosti otevření, ve které jej lze jednoduchým pohybem kliky aretovat. Oprávněné osoby mohou odemknout kliku „TiltFirst" okenního křídla pomocí klíče a následným otočením kliky o 180° omezovač pro účely čištění odpojit.

Toto řešení kování již bylo několikrát použito v hotelech. Proto bylo na veletržním stánku prezentováno tomuto odpovídajícím prostředí. Zatímco správa zařízení hotelu může za účelem úklidu nebo údržby plně otevřít každé křídlo, pro hosty a jiné neoprávněné uživatele je vzdálenost otevření omezena.

Flexibilní speciální rohové vedení pro designová okna

Konstruktéři společnosti Roto Aluvision se stále častěji setkávají s návrhy oken s tupými a ostrými úhly. V souladu s tím se zabývali otázkou, jak prostřednictvím okenního kování v takových prvcích zajistit plnou funkčnost a těsnost křídla. Jejich řešení: ohýbatelné zvláštní rohové vedení umožňující ovládání otvíravě-sklopného nebo otvíravého okna. Rohové vedení, které lze přizpůsobit tvaru okna,  umožňuje realizaci uzavíracích bodů po celém obvodu výplně - například lichoběžníkové okno tak dosahuje  těsnosti běžného obdélníkového okna.

Zvláštní rohové vedení s jednoduchou montáží, poprvé veřejnosti představené na veletrhu BAU v Mnichově, lze spojit s kováním "Roto AL" i se skrytým kováním „Roto AL Designo". Po zasunutí rohového vedení do profilu se jeho poloha jednoduše zajistí čtyřmi lisovanými šrouby.

Roto Object Business: Partner pro plánování a výrobu

Řešení objektů, jako výše uvedená, jsou vytvářena na základě speciálních požadavků zákazníků na Roto Object Business. Konzultanti tohoto týmu podporují výrobce fasád a oken, systémové domy, architekty a investory při plánování a konstrukci nových typů stavebních prvků. V koordinaci s projektanty společnosti Roto Aluvision pohotově vydávají spolehlivá vyjádření o technické proveditelnosti okenních prvků se složitými požadavky.

Na veletrhu BAU v Mnichově se mohli návštěvníci ve speciálně zřízeném poradenském centru Roto Aluvision seznámit s různými řešeními kování pro výrobu hliníkových oken a dozvědět se více o službách společnosti Roto Object Business. Jordi Nadal, jednatel společnosti Roto Aluvision, byl potěšen různorodým ohlasem: „Po letech bez veletrhů jsme byli zvědaví, jak budou návštěvníci veletrhu reagovat na nové prezentace společnosti Aluvision. Jsme velmi spokojeni a nadšeni z dotazů, které jsme obdrželi. Hliníkové fasádní konstrukce zůstávají kreativní a my se těšíme, že budeme moci naše zákazníky při realizaci inovativních otvíravých prvků doprovázet".

Zpět