Nová speciální řešení pro kovové konstrukce na veletrhu BAU 2023

Nová speciální řešení pro kovové konstrukce na veletrhu BAU 2023

Leinfelden-Echterdingen – Soubor budov „FOUR Frankfurt", který navrhl, představuje vizi nového města, vysvětluje na svých webových stránkách renomovaný architekt Ben van Berkel. Jeho návrh se v současné době realizuje v metropoli Frankfurt am Main. Společnost Dobler Metallbau dodává fasády pro dvě ze čtyř výškových budov. Společnost Roto Aluvision podpořila specialistu na fasády, firmu Dobler, prostřednictvím vývoje speciální otvíravé závěsové strany. Firmě Dobler přitom poskytl poradenství tým konzultantů Roto Object Business. Speciální otvíravá závěsová strana bude poprvé představena široké veřejnosti na veletrhu BAU 2023 ─ v hale C4, výstavní stánek 303.

Montáž dvouprvkové fasády na budově „T4" projektu "FOUR Frankfurt" začala již v polovině března 2022. V polovině června 2022 byly zahájeny práce na „T1", do jejíž fasády bylo integrováno přibližně 5 000 otvíravých křídel. Úzká až velmi úzká křídla s výškou od podlahy až ke stropu místnosti jsou široká 838 až 1202 mm a vysoká 2900 mm. Na „T4" je instalováno přibližně 1800 otvíravých křídel.

Specifické objektové řešení od společnosti Roto

Architekt si přál, aby křídlo a rám otvíravých prvků byly na vnitřní straně v jedné rovině. Společnost Roto vyvinula pro vybraný profilový systém Schüco plně skrytou otvíravou závěsovou skupinu, která splňuje speciální požadavky: Na přání je například možné instalovat omezovač otevření, který omezuje otevření otvíravého křídla na 40°. Omezovač zajišťuje, že otvíravé křídlo, které musí být instalováno za nosnou betonovou podpěru, ji při otvírání nepoškodí. Současně mělo být možné všechna křídla - včetně křídel s omezovačem otevření- za účelem opravy kompletně demontovat.

V souladu s tím společnost Roto Aluvision navrhla otvíravou závěsovou stranu tak, že po uvolnění bezpečnostních šroubů na spodním rámovém ložisku a horním otvíravém závěsu lze jejich čepy vytáhnout směrem nahoru resp. dolů. Tímto způsobem lze rychle vyjmout i obtížně přístupná křídla. Společnost Dobler Metallbau také požadovala, aby byly závěsy v rámci montáže na místě +/- 1 mm výškově seřiditelné. Konstrukce závěsové strany splňuje i tento požadavek.

Spodní křídlový závěs byl kombinován se dvěma středovými závěsy. Tato konfigurace zajišťuje i při výšce křídla 2 900 mm s hmotností 200 kg jeho vysokou těsnost a optimální přenos zatížení.

Testování v Roto-ITC

Okenní křídla vyvinutá společně s týmem inženýrů společnosti Schüco byla testována v Mezinárodním technologickém centru (ITC) společnosti Roto v Leinfeldenu-Echterdingenu. Jako akreditované zkušební centrum může Roto ITC nejen provést zkoušku odolnosti s 20 000 cykly, ale také certifikovat úspěšné provedení zkoušky.

Všechny komponenty kování Roto Aluvision, které společnost Dobler Metallbau v rámci projektu „FOUR Frankfurt" zpracovává, splňují třídu ochrany proti korozi 5, což znamená, že nabízejí nejvyšší úroveň ochrany proti poškození funkčně důležitých povrchů, např. před škodlivinami ve vnějším ovzduší.

Průmysl a výroba fasád v úzkém sepjetí

Developer projektu Groß & Partner a odpovědní architekti kladli důraz na pečlivý dohled nad stavebními pracemi ze strany Schüco Engineering a Roto Object Business, stejně tak jako na spolehlivý poprodejní servis. „To je vzhledem k velmi inovativní konstrukci fasády zcela pochopitelné," vysvětluje Jordi Nadal, obchodní ředitel společnosti Roto Aluvision pro Evropu a Ameriku. Projekty, jako je tento, by měly být vždy výsledkem úzké spolupráce průmyslového výrobce kování s realizačními specializovanými firmami, jako je Dobler Metallbau. „Obchodní společnost Roto Object byla před lety založena právě za tímto účelem: Aby pomohla zajistit úspěšnou realizaci výjimečné architektury."

Dipl.-Ing. Gerald Spiegel, projektový manažer společnosti Dobler Metallbau pro projekt  „FOUR Frankfurt", potvrzuje: "Když se na projektu svými kompetencemi podílejí průmysloví partneři jako Roto a Schüco , přináší to v oblasti bezpečnosti a kvality pro stavitele i pro nás další plusové body."

Roto Object Business: Partner pro plánování a výrobu

Poradci společnosti Roto Object Business podporují výrobce fasád a oken, architekty a investory při plánování a výstavbě nových typů stavebních prvků konfigurací individuálních řešení kování. Pohotově včetně garance se vyjadřují k technické proveditelnosti zamýšlených okenních prvků a prezentují různé typy konstrukcí kování pro různé požadavky.

Varianta kování je vizualizována prostřednictvím prototypu. To usnadňuje diskusi o možnostech optimalizace pozdějšího sériového výrobku a urychluje proces plánování.

Nabídka služeb zahrnuje také školení pracovníků výrobce oken v prvních krocích výroby. Stejně tak je speciálním výzvám projektu ve výrobě přizpůsoben pohyb materiálu a zboží. Individuálně přizpůsobený logistický koncept zajišťuje krátké dodací lhůty a včasné dodávky.

Tyto služby doplňuje příprava specifické dokumentace pro daný projekt a kompetentní poprodejní servis včetně servisu náhradních dílů po dokončení projektu. Výrobci oken, management služeb a majitelé budov navíc obdrží referenční příručku se všemi informacemi o typech kování, které jsou pro projekt relevantní.

Komplexní služby pro výrobce hliníkových konstrukcí po celém světě

Od založení společnosti Roto Object Business v roce 2014 poskytují specialisté týmu tyto služby pro projekty na všech kontinentech. "Společnost Roto lze proto nyní bezpochyby označit za uznávaného a ceněného partnera mnoha specialistů na hliníkové fasády po celém světě," shrnuje Nadal ohlasy zákazníků a partnerů. "Na veletrhu BAU v Mnichově nabízíme našim hostům platformu pro výměnu objektových a odborných informací a kromě řešení pro „FOUR Frankfurt" prezentujeme další dvě speciální řešení." Ve speciálně zřízeném poradenském centru mimo veletržní stánek se mohou zákazníci a zájemci dvakrát denně seznámit s dalšími řešeními kování pro hliníkové okenní konstrukce včetně podrobností o službách společnosti Roto Object Business.

Zpět